Raserna

Bichon Havanais

2012-10-03 17:45 #0 av: Milliey

Med sitt mjuka sätt är rasen lättlärd, godmodig och ivrig att vara till lags. Den är tillgiven och av naturen gladlynt, vänlig, charmig, och något av en clown.

Foto: http://fotoakuten.se

Historik

Rasen härstammar  ursprungligen från Medelhavsområdet och fördes därifrån till Kuba av sjömän. I sitt ursprungsområde dog rasen mer eller mindre ut medan den fortsatte att utvecklas på Kuba, som mycket uppskattad sällskapshund åt aristokratin.

Användningsområde

Den har inga jakt- eller vallinstinkter, men är lättdresserad och är en idealisk familje- och sällskapshund. Den följer gärna med på äventyr.

Hälsa

Sedan många år tillbaka undersöker uppfödarna avelsdjuren för hjärt- och ögonsjukdomar samt för patella (lösa knäleder) innan parning. Detta för att rasen ska vara frisk även i fortsättningen. Rasen lever i regel länge.

Egenskaper / Mentalitet

Med sitt mjuka sätt är rasen lättlärd, godmodig och ivrig att vara till lags. Den är tillgiven och av naturen gladlynt, vänlig, charmig, och något av en clown.

Storlek och utseende

Mankhöjd är 23–27 cm. Svansen bärs i en båge över ryggen. Öronen är hängande. Ögonen är ganska stora, mörka och mandelformade. Pälsen ska vara lång, vågig, silkesmjuk och tämligen åtliggande och ha lite eller ingen underull. Rasen kan ha olika färger, vit (mycket sällan rent vit), beige, sobel i olika nyanser, svart, vit eller beige med stora avgränsade fläckar i ovan nämnda färger. Rasen ska vara en liten och energisk hund. Robust, men ändå elegant.

Pälsvård

En bichon havanais kräver en hel del pälsvård. Den ska inte klippas eller trimmas, men måste kammas regelbundet och badas var 14:e dag för att pälsen ska hållas ren. En fördel är att rasen inte fäller. Vid cirka 1–1½ års ålder byter den till vuxen päls och då gäller daglig kamning. Annars kan hunden lätt få stora tovor som både är besvärliga att reda ut och plågsamma för hunden.

Övrigt

Rasen lämpar sig väl som sällskapshund. De har ett måttligt rörelsebehov, är lättdresserade och uppskattar därför agility- och lydnadsträning. De klarar också spårning. Det finns till och med exempel på individer som klarat jaktprov för rådjur. De har även använts som cirkushundar. Rasen har på de senare åren blivit väldigt populär som sällskapshund. För närvarande finns det cirka 5400 registrerade hundar i Sverige

Artikel skriven av Milliey

-------------------------------------------------------------------------------

Källor:
Skk.se
Wikipedia

Anmäl
2015-08-05 16:04 #1 av: LinaK

Har nog smugit sig in ett litet fel här, bilden mitt i artikeln är en bolognese Glad
Bra artikel för övrigt!

Detta är världens underbaraste ras enligt mig, har en hane hemma och coolare kille får man leta efter.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2015-08-05 16:57 #2 av: Anna-Helga

Tackar Lina, fixar det!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.