Annons:
Etikettraserna
Läst 5569 ggr
Milliey
10/4/12, 3:23 PM

Chinese crested dog

Rasen ska vara gladlynt och aldrig ilsken. Den förekommer i två olika varianter en naken och en pälsad (powder puff).

Historik

Rasens ursprung är något oklar liksom släktskapet med andra hårlösa raser. Hårlösa hundar lär ha funnits i Kina redan under Han-dynastin (206 f.Kr–220 e.Kr.) och rasen beskrivs i kinesisk litteratur på 1400-talet. Chinese crested dog ställdes ut i Storbritannien i slutet av 1800-talet men försvann sedan. På 1960-talet återintroducerades rasen från USA där ett fåtal uppfödare hållit rasen vid liv. De första hundarna importerades till Sverige 1972.

Användningsområde

Rasen lämpar sig mycket bra som sällskapshund. Den förekommer framförallt på utställning, men den tycker också om olika former av aktiviteter såsom agility och freestyle. Även på lydnadsprov och i bruksgrenar av olika slag har rasen visat framfötterna.

Hälsa

Det har förekommit en del ögonproblematik, vilket rasklubben arbetar mycket med. Procentuellt är det en liten del av hundarna som är drabbade. På unga hundar kan den nakna varianten drabbas av en del acne och på denna variant förekommer ofta avsaknad av flera tänder.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen ska vara gladlynt och aldrig ilsken. Den förekommer i två olika varianter en naken och en pälsad (powder puff). Båda varianterna föds i samma kullar och tävlar på utställning i samma konkurrens. Den pälsade kan inte få nakna valpar om man parar med en annan pälsad individ, vilket inte är förenligt med rasklubbens avelspolicy.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 28–33 cm och tikar 23–30 cm. Vikten kan variera, men bör inte överstiga 5,5 kg. Alla färger är tillåtna. Den pälsade varianten ska ha en slöja av lång päls, medan den nakna ska ha hår endast på huvud, svans och tassar. Huden ska vara mjuk och smidig. Rörelserna ska vara flytande och eleganta. Tandstatusen skiljer sig mellan den pälsade och den nakna varianten. Den pälsade ska ha ett komplett, vanligt saxbett. På den nakna varianten saknas ofta tänder och canintänderna (huggtänderna) är konformade och något riktade framåt.

Pälsvård

Både den nakna och den pälsade varianten ska badas en gång i veckan, för att kunna hålla den nakna ren i huden och för att den pälsade inte ska tova ihop. Den pälsade får ofta en period när pälsen blir något besvärlig och kan då behöva badas lite oftare. Man ska efter bad av den pälsade föna den torr och reda ut pälsen. Borstning mellan baden är sällan nödvändig. Den nakna ska smörjas in på huden så att denna blir mjuk.

Övrigt

Rasen är ofta allergivänlig.

Artikel skriven av Milliey
--------------------------------------------------------------------------------
Källor:
Skk.se

Bilder:
http://www.barfworld.com/blog/?p=1007
http://free-pet-wallpapers.com
http://fotoakuten.se

//Milliey
Medarbetare på Chihuahua

Annons:
Upp till toppen
Annons: