2015-07-28 18:28 #0 av: Anna-Helga

De tre raserna, griffon bruxellois, griffon belge och petit brabançon, har sitt ursprung i en liten strävhårig typ av hund som kallades "smousje", vilken under hundratals år förekommit i omgivningarna kring Bryssel. Under 1800-talet korsade man in röd king charles spaniel och mops, vilket gav svart, släthårig päls samt befäste dagens rastyp. De små hundarna var mycket alerta och sades vakta vagnarna och hålla stallen fria från gnagare. De första griffon bruxellois som stambokfördes i Belgien år 1883 hette Topsy och Foxine. Vid sekelskiftet 1900 hade griffonerna hunnit bli mycket populära, inte minst tack vare drottning Marie-Henriettes intresse för dem. Griffoner exporterades flitigt och därmed spreds deras popularitet utanför Belgiens gränser.

Historik

Rasen är en belgisk dvärghundsras, ursprungligen en liten stall- och råtthund.

Användningsområde

Den är en utpräglad sällskapshund.

Hälsa

Den är generellt en frisk ras. Knäleds- och ögonundersökning av avelsdjuren rekommenderas.

Egenskaper / Mentalitet

Griffon belge är en tillgiven och vänlig hund, med ett vaket och livligt temperament, nyfiken och orädd. En intelligent och rolig hund med stor personlighet. Lätt att lära med mjuka och för hunden lustfyllda metoder.

Storlek och utseende

Den är en kort, kraftig, liten hund. Vikt mellan 3,5 och 6 kg. Svansen är högt buren. Rasen har en kort, bred nos, och med underbett. Denna rasvariant är strävhårig och förekommer i två färger; svart och black and tan, men även melange (melerad med svarta och röda hårstrån) är tillåtet.

Pälsvård

Rasen är strävhårig och raggig och ska trimmas 2–4 gånger per år.

Övrigt

Den kan paras med rasvarianterna griffon bruxellois och petit brabancon.

Källor: SKK, Svenska Griffonsektionen