Raserna

Griffon bruxellois

2015-07-28 18:31 #0 av: Anna-Helga

Griffonen är en kort kvadratiskt byggd och kraftig liten hund. Vikten varierar mellan 3,5 kg och upp till 6 kg. Ryggen skall vara kort och rak och svansen högt ansatt och buren. Tidigare kuperades svansen, men det är ej tillåtet i Sverige idag. Huvudet är runt och förhållandesvis stort med kort bred nos och uppsvängd haka (underbett), stora mörka ögon och små halvresta öron. Griffonen finns i två hårlag och olika färgvarianter och indelas i tre olika raser därefter. Alla korthåriga oavsett färg heter Petit Brabançon. De röda strävhåriga heter Griffon Bruxellois. Svarta strävhåriga och black & tan (svarta med röda tecken) heter Griffon Belge, dit hör även de sk Melange, melerade med svarta och röda hårstrån över hela kroppen (helst ska varje strå vara tvåfärgat). Pälsen hos Petit Brabançon är slät och åtliggande. Griffon Bruxellois och Belge är strävhåriga och raggiga och ska trimmas.

Grupp 9 Sällskapshundar

Historik

Rasen är en belgisk dvärghundsras, ursprungligen en liten stall- och råtthund.

Användningsområde

Den är en utpräglad sällskapshund.

Hälsa

Den är generellt en frisk ras. Knäleds- och ögonundersökning av avelsdjuren rekommenderas.

Egenskaper / Mentalitet

Griffon belge är en tillgiven och vänlig hund, med ett vaket och livligt temperament, nyfiken och orädd. En intelligent och rolig hund med stor personlighet. Lätt att lära med mjuka och för hunden lustfyllda metoder.

Storlek och utseende

Den är en kort, kraftig, liten hund. Vikt mellan 3,5 och 6 kg. Svansen är högt buren. Rasen har en kort, bred nos, och med underbett. Denna rasvariant är strävhårig och förekommer i två färger; svart och black and tan, men även melange (melerad med svarta och röda hårstrån) är tillåtet.

Pälsvård

Rasen är strävhårig och raggig och ska trimmas 2–4 gånger per år.

Övrigt

Den kan paras med rasvarianterna griffon bruxellois och petit brabancon.

Källor: SKK, Svenska Griffonsektionen

Anmäl
2015-11-16 13:17 #1 av: Susie59

Här är en bild på en griffon bruxellois som heter Nisse och hans mamma Takida som är en petit brabancon.
Samma tik kan få alla de olika hårlag i en kull. Ibland får man frågan är de renrasiga då? 😁

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.