Annons:
Etikettraserna
Läst 2124 ggr
Anna-Helga
2015-07-28 19:13

Malteser

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3

Namnet malteser innebär inte att rasen härstammar från ön Malta, då adjektivet maltesisk kommer från det semitiska ordet ”malet”, vilket betyder tillflykt eller hamn. Detta semitiska ord återfinns i en hel rad ortsnamn i och runt Adriatiska- och Medelhavet, som ön Méléda, den sicilianska staden Melita och även ön Malta.

Historik

Malteser hör förmodligen till en av världens äldsta dvärghundsraser. Den var från början liten som en ekorre och användes som handvärmare. Den har, tror man, varit en självständig ras i 2000 år. Den finns beskriven redan omkring 200 f Kr under namnet canis melitaeus. Ön Melita (nuvarande Meleda) i Adriatiska havet anges som dess hemort.

Användningsområde

Den är en utpräglad sällskapshund, som även kan vara duktig i lydnad och agility.

Hälsa

Rasen anses generellt som frisk, men knäledsfel kan förekomma, liksom navelbråck.

Egenskaper / Mentalitet

Den är en pigg och vaken hund, som gillar det mesta, både att gå långa promenader och ligga i knät och gosa. Rasen är en älsklig, tillgiven hund med snabb uppfattningsförmåga.

Storlek och utseende

Liten, livlig, lekfull och vit dvärghund, med lång silkeslen päls. Mankhöjd för hanar är 21-25 cm och tikar 20-23 cm. Vikt är 3-4 kg.

Pälsvård

Pälsvården är mycket krävande, och bör kammas och borstas minst varannan dag. Ögonen måste hållas torra och rena och öronen ska plockas rena från hår.

Övrigt

Eftersom hunden kräver så mycket pälsvård, bör man vänja hunden redan som valp vid att man ska kunna borsta och kamma den, klippa klor, bada och föna den torr.

Källor: SKK

Malterser ringen

Annons:
Upp till toppen
Annons: