2015-07-28 19:25 #0 av: Anna-Helga

PAPILLON har fått sitt namn efter de fjärilsliknande öron, som elegant befransade, skall likna en vacker fjärils vingar och namnet betyder just fjäril på franska. Rasen lär dock ursprungligen ha importerats till Frankrike från Spanien. Några av dessa importer gavs som gåva till det franska kungahuset. Från det ögonblicket var rasens lycka gjord. Den lilla nätta hunden blev en trogen följe- slagare åt hovets män och kvinnor. Från franska revolutionen hör man talas om att Marie Antoinette hade papillons. På målningar från dessa tider påträffas den lilla hunden, som var nästan fullständigt lik våra dagars papillons.

Historik

Papillon är en gammal fransk/belgisk ras, känd sedan 1500-talet, som var populär vid hoven.

Användningsområde

Den är en utpräglad sällskapshund. Tack vare sin lättlärdhet används den ofta till hundsporterna agility och lydnad.

Hälsa

En sund och frisk ras som ofta blir mycket gammal. Rasen har hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben mot PRA (ögonsjukdom) vilket idag inte är något större problem inom rasen. Det förekommer en del patella (lösa knäleder), så hundar i avel bör undersökas innan parning.

Egenskaper / Mentalitet

En livlig ras, som älskar att vara med där något händer. Lättanpassad i olika miljöer. Mycket klok och lättlärd.

Storlek och utseende

Dvärghund med mankhöjd på ca 28 cm. Mycket vacker och elegant med stora stående öron. Öronens form och ansättning har givit rasen dess namn papillon (fjäril på franska). Vit, silkig päls med få klart avgränsande fläckar i alla standardenliga färger. Rasen ska inte förväxlas med den andra varianten, phaléne, vilken har hängande öron. Dessa varianter kan födas i samma kull, men räknas som två olika raser.

Pälsvård

Den kräver inte så mycket pälsvård. Enkel päls, vilken är lätt att kamma ut. Tovor kan dock bildas vid öronen och på insidan av låren.

Övrigt

Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.

Källor: SKK

Papillon-Ringen