Annons:
Etikettraserna
Läst 3360 ggr
Anna-Helga
7/28/15, 7:57 PM

Prazský krysarík

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2

Historiskt lär pražský krysarík, dvs pragsk råtthund, varit känd i Tjeckien sedan långt tillbaka. På grund av rasens ringa storlek, snabba rörelser och välutvecklade luktsinne användes den för bekämpning av råttor (därav dess historiska namn ”råtthund”). Denna livliga lilla hund lär ofta ha förekommit vid de tjeckiska kungarnas gästabud i Pragborgen. Rasen var sällskapshund hos den böhmiska aristokratin och de böhmiska kungarna lär ha skänkt hundarna som gåva till andra hov i Europa. År 1980 återupptogs aveln av rasen.

Historik

Rasens ursprung finns i Böhmen, Tjeckien, och den kan spåras långt tillbaka i tiden. Denna lilla livliga hund ska enligt rasstandarden ha tjänstgjort som prydnad och råttjägare vid det tjeckiska hovet och skänkts som gåvor från tjeckiska regenter till andra hov i Europa. Så småningom hamnade den också ute bland allmänheten. I början av 1900-talet höll rasen på att försvinna. Ett försök till stambokföring gjordes då, men andra världskriget kom emellan. 1980 återupptogs avelsarbetet och denna gång lyckades det. Antalet individer av rasen ökar nu stadigt.

Användningsområde

Rasen har potential att nyttjas i de flesta av dagens hundaktiviteter, till exempel lydnad, agility, freestyle och spår. Den är lättlärd, tuff och arbetsvillig med välbevarade jaktinstinkter. Ursprungssyftet är råttjakt, och den är fortfarande en duktig råttjägare, med ett högt utvecklat luktsinne.

Hälsa

En större kartläggning av rasens hälsoläge pågår i samband med sammanställandet av rasspecifika avelsstrategier (RAS). Avsnittet om diskvalificerande fel i rasstandarden ger information om vilka fel som kan förekomma i rasen. Läs mer om hälsoläget på rasklubbens webbplats.

Egenskaper / Mentalitet

I rörelse är rasen snabb, vig och uthållig. Den är en energisk, lätt reserverad mot främlingar men ändå tillgänglig. Den är kelig och nyfiken, med ett balanserat temperament. Den kan vakta, men är inte överdrivet skällig. Den är en trevlig och lojal familjehund, som trots sin ringa storlek hänger med bra i de flesta aktiviteter.

Storlek och utseende

Rasen kan beskrivas som en liten, elegant och välproportionerlig hund med god muskelmassa. Mankhöjd är 20–23 cm och vikt ca 2,6 kg. Färgen är svart, brun eller blå med tanteckning, samt enfärgat gul eller röd. Även merle är godkänd som färg. Pälsen är släthårig eller långhårig. Päronformat huvud med tydligt stop, stora upprättstående, trekantiga öron placerade på skallens bakre del. Rygglinjen skall vara rak. Helhetsintrycket är viktigast.

Pälsvård

En släthårig prazsky krysarik behöver ringa pälsvård. En dusch vid behov är allt som behövs. Vill man att pälsen riktigt skall glänsa torkar/borstar man sin hund med ett sämskskinn. Den fäller inte speciellt mycket. En långhårig behöver borstas regelbundet med en mjuk borste för att undvika tovor.

Övrigt

Rasen är inte FCI-godkänd. Tjeckien är rasens hemland. Rasen är dock godkänd i Sverige och några andra länder och registreras i Svenska Kennelklubbens (SKKs) annexregister. Rasen får delta på officiella tävlingar och prov, men kan inte erhålla internationella certifikat eller titlar. Det finns idag (2011) drygt 350 individer i SKKs annexregister. Rasklubben har ett 50-tal medlemmar och ordnar regelbundet träffar och aktiviteter.

Källor: SKK

Svenska Prazsky Krysarik Klubben

Annons:
Upp till toppen
Annons: