Annons:
Etikettraserna
Läst 3306 ggr
Anna-Helga
2015-07-28 20:13

Russkaya tsvetnaya bolonka

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Russkaya Tsvetnaya Bolonka är inte en speciellt gammal ras. I rasstandarden sägs att den första kombinationen mellan Bichon frisé, Shih tzu och Lhasa apso gjordes 1951. Det som efterstävades var en liten (20-24 cm) enfärgad pälsrik hund. 1962 namngavs rasen Tsvetnaya Bolonka och 1966 erkände Ryska Jordbruksministeriet rasen. Under 1980-talet ökade rasen i popularitet och den nationella rasklubben bildades 1999. Till Sverige kom de första hundarna 2006 och de första kullarna föddes 2007. Rasen är inte än godkänd av FCI men är godkänd, förutom i hemlandet Ryssland, bland annat de nordiska länderna och har utställningsrättigheter (Grupp 9) i Sverige och i Norden.

Historik

Russkaya tsvetnaya bolonka är inte en speciellt gammal ras. I rasstandarden sägs att den första kombinationen mellan Bichon frisé, shih tzu och lhasa apso gjordes 1951. Det som eftersträvades var en liten (20-24 cm) enfärgad pälsrik hund. 1962 namngavs rasen tsvetnaya bolonka och 1966 erkände Ryska Jordbruksministeriet rasen. Under 1980-talet ökade rasen i popularitet och den nationella rasklubben bildades 1999. Till Sverige kom de första hundarna 2006 och de första kullarna föddes 2007.

Användningsområde

Sällskapshund.

Hälsa

Det är i dagsläget inte känt om det finns rasbundna hälsoproblem eftersom antalet individer i Sverige är för få (2015).

Egenskaper / Mentalitet

Rasen har ett balanserat och vänligt temperament. De är utpräglat sociala, anpassar sig lätt i skiftande miljöer och läser lätt signaler från både två- och fyrbenta. Rasen är på många sätt ”lagom” och kan inte räknas till de raser som har hög intensitet och arbetsvilja. Hundarna är mycket lättlärda. Man behöver i regel bara visa en gång vad man vill att hunden ska utföra så förstår den. De vill vara till lags och trivs bäst i sällskap med familjen/ägaren. Som de flesta små hundraser kan den bli mycket gammal.

Storlek och utseende

Den är en liten, kompakt hund, något längre än hög. Mankhöjd för både hanar och tikar är maximalt 26 cm. Då ordet bolonka betyder knähund är det lilla formatet att föredra. Vikten är 3-4 kg. På grund av sin robusta konstruktion är de ofta tyngre än vad de ser ut att vara. Den är en elegant, pälsrik hund, vilken förekommer i många färger utom helvit och fläckig. En liten vit fläck på bröstet och tårna tolereras. Viktigt är att färgen är stark och klar.

Pälsvård

Pälsen är lång, silkig, vågig (stora lockar är att föredra) och mycket riklig. Underullen är tjock. Den fäller inte men kräver regelbunden pälsvård.

Övrigt

Rasen är inte än godkänd internationellt men är godkänd, förutom i hemlandet Ryssland, bland annat i de nordiska länderna och har utställningsrättigheter (Grupp 9) i Sverige och i Norden.

Källor: SKK

Svenska russkaya tsvetnaya bolonkaklubben

Annons:
Upp till toppen
Annons: