Raserna

Tibetansk spaniel

2015-07-28 20:25 #0 av: Anna-Helga

Rasen kommer från Tibet, där den i århundraden funnits hos munkarna i klostren. Den användes som väktare, men även som sällskap och de påstods fungera som värmedyna åt munkarna.

Historik

Rasen kommer från Tibet, där den i århundraden funnits hos munkarna i klostren. Den användes som väktare, men även som sällskap och de påstods fungera som värmedyna åt munkarna.

Användningsområde

Det är en robust, liten sällskapshund, som gärna deltar i de flesta av sin ägares göromål.

Hälsa

Rasen är frisk och sund och kan bli mycket gammal. 15 år är ingen ovanlighet och den är aktiv upp i hög ålder. Rasen ingår i Svenska Kennelklubbens hälsoprogram avseende PRA (ögonsjukdom).

Egenskaper / Mentalitet

En tibetansk spaniel är glad, nyfiken och tillgiven men också mycket självständig och kan vara avvaktande mot personer den inte känner.

Storlek och utseende

Den är en liten, aktiv och alert hund som har en mankhöjd på ca 25 cm. Vikt ca 4-7 kg. Alla färger och blandningar av färger förekommer.

Pälsvård

Den attraktiva pälsen är mycket lättskött. En rejäl genomgång med borste och kam en gång per vecka räcker i allmänhet, utom under fällningsperioderna.

Övrigt

En tibetansk spaniel gillar att följa med på långa promenader, men kurar även nöjt ihop sig i sin ägares säng om inget annat erbjuds.

Källor: SKK

Anmäl
2015-11-01 12:04 #1 av: Tilde

Såg inte att det fanns en artikel om tibbar tidigare! En typisk tibbegrej kan ju nämnas vara att de hamnar lite i sin egna värld ibland på promenader och "ska bara" göra något innan de lyssnar. Gapskrattar Sen går de gärna fram och nosar på främlingar men ingen får röra dem utan tillåtelse. Lipar Detta är en egenskap som jag älskar, att det tar tid att vinna deras tillit. 

Jättesmart och extremt charmig ras! Blomma

♥ Tilde

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.