Hälsa

Patellaluxation

2015-07-29 10:16 #0 av: Anna-Helga

Patellaluxation innebär att knäskålen (patella) kan förflyttas (luxera) från sin normala position. Det är vanligt förekommande på små hundar med en kroppsvikt under 10 kg.

Två former av patellaluxation förekommer. Den vanligaste formen är när knäskålen glider ur sin position och hamnar på insidan (medialt) av knäleden. Den andra formen är när knäskålen hamnar på knäledens utsida (lateralt). Det finns många olika bakomliggande orsaker till patellaluxation. Ett vanligt symptom är hälta. I de fall luxationen är permanent har knäskålen låsts i sitt läge och drabbade hundar får en typisk, knäande gång.

Patellaluxation kan konstateras genom palpering (undersökning med händerna). Gradering av patellaluxation sker på en skala från 0 till 3 och baseras på med vilken lätthet luxeringen sker:

  • Grad 0 =    Normal
  • Grad 1 =    Patella kan luxeras manuellt men återgår spontant till normalt läge.
  • Grad 2 =    Patella kan lätt luxeras antingen manuellt eller spontant och kan förbli luxerad.
  • Grad 3 =    Patella är permanent luxerad.

Patellalluxation är med stor sannolikhet ärftlig, men arvsgången har inte kunnat fastställas. Det faktum att förekomsten varierar kraftigt mellan olika raser och mellan olika familjer är dock indikationer på att sjukdomen är ärftlig. Enkelt autosomal recessiv arvsgång har föreslagits, men en vanligen accepterad uppfattning är att arvsgången är polygen (dvs flera olika gener samverkar).

Palpatorisk undersökning av knäleder

Resultatet av undersökningen registreras centralt för samtliga raser. För att undersökningsresultatet skall bli officiellt krävs att hunden är minst 12 månader gammal och att undersökningen utförts av veterinär med specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar.

För ett fåtal raser gäller dessutom registreringsförbud för avkomma efter föräldradjur som före parning ej har officiellt intyg om patellastatus vid lägst 12 månader.

Info från SKKs hemsida

Man kan behandla patellaluxation och då krävs operation där den felaktiga benställningen bör utredas, med röntgen eller datortomografi. Sedan korrigeras benställningen på olika sätt med så kallade korrektionsosteotomier. Med rätt behandling snarast är prognosen oftast god. Rehabiliteringen består ofta av träning och man kan få hjälp av sjukgymnast.

Det kan variera mellan försäkringsbolagen om försäkringen gäller vid patellaluxation eller inte och om man får ersättning för rehabiliteringen eller viss del av den. Hos en del bolag måste man teckna en särskild försäkring avseende leder. Så det gäller att ha koll på vilken försäkring man väljer och vad som ingår!

Anmäl
2015-08-07 15:44 #1 av: Nervöst Skall

Jag va övertygad om att in hane hade patella då han kan få för sig att hoppa på tre ben, såg även på hunddata att en av hans kullbröder har patella grad 2, fick senare reda på att det va pga trauma på knät. Bägge mina fick grad 0 vilket jag är överlycklig för!:D

Johanna|Kingpin|Sansa|Knota

Medarbetare på Sällskapshundar

http://jatteochdvarg.blogg.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.