Allmänt

Försäkring

2015-07-29 10:24 #0 av: Anna-Helga

I den här artikeln beskriver jag lite om mina erfarenheter av djurförsäkringar och vad som kan vara värt att tänka på. Jag har säkert glömt massor, men jag hoppas att vi i tråden nedan kan diskutera oss fram till fler viktiga saker när det gäller försäkringar på våra älskade husdjur!

Bland det absolut första man bör göra när man skaffar hund är att teckna en försäkring för den tycker jag. Inte för att man tror att något ska hända, men ifall det skulle råka göra det ändå. Det kan kosta ohyggliga summor pengar om man inte har sin hund försäkrad och man slipper många tusenlappar billigare undan om man har en bra försäkring!

Det finns olika bolag men de flesta har ungefär samma innehåll. Man kan välja till lite extra på en del och det kan skilja lite i pris. Men vilket bolag man väljer är en smaksak och jag tänker inte gå in på det i den här artikeln, diskutera gärna i tråden nedan och ge tips till varandra och dela med er av erfarenheter.

Bildtext...Det finns också oftast två delar i försäkringen, den ena gäller för veterinärvård och den andra är en livförsäkring som faller ut ifall hunden avlider eller måste avlivas. Man kan oftast livförsäkra sin hund upp till inköpspriset och hos vissa bolag kan man höja livvärdet vartefter om hunden meriteras på utställning eller genom prov och annat. Men det skiljer sig också, så det måste man kolla upp ifall det skulle vara aktuellt.

Vissa bolag har också undantag i sina försäkringar och det gäller att vara noggrann när man tecknar sin försäkring och kolla igenom dessa undantag. Vissa saker kan vara rasbetingat, till exempel kejsarsnitt på Bulldog och Chihuahua kan vara undantaget. Alltså att man inte får ersättning för sådant som vanligen drabbar just den rasen. Se till att kolla upp om det finns undantag eller reservationer i försäkringen.

En annan viktig del är att se till att ha ett färskt veterinärintyg när ni tecknar försäkring. För är det så att något händer vill försäkringsbolaget ibland se att hunden var frisk enligt veterinär då försäkringen tecknades och då gäller det att man kan visa upp sitt veterinärintyg som ska vara max 7 dagar gammalt då man köper sin hund. Annars finns risken att man inte får ut en enda krona på sin försäkring.

Om man köper en valp har oftast uppfödaren tecknat en sk dolda fel försäkring för hela valpkullen. Kolla det med uppfödaren. Men den försäkringen ska man inte förväxla med försäkringen man som hundägare bör teckna för sin hund. För de gäller för lite olika saker. Så även om uppfödaren tecknat dolda fel försäkring, så ska du själv kontakta ett försäkringsbolag och försäkra din hund.

De flesta försäkringsbolag har en funktion på hemsidan som heter "räkna och teckna" eller liknande. Där kan man jämföra de olika bolagen och vad det kostar. Man kan också ringa för att få information och ställa frågor till de olika bolagen och höra sig för vad som skiljer. De bolag jag har varit i kontakt med är både kunniga, tålmodiga och tillmötesgående. Det är ju deras jobb att informera och hjälpa oss djurägare tillrätta!

En annan sak som kan göra skillnad om något skulle inträffa är hur hög självrisk man har på sin försäkring. Det kan skilja en del mellan bolagen hur stor del man måste betala som är en fast avgift, ca 1000 kr-2500 kr. Sedan skiljer också den rörliga delen, om man ska betala 15% eller 25% av veterinärkostnaden exempelvis. Och det kan göra stor skillnad. Så det är absolut värt att kolla upp! För min egen del har jag valt en låg fast självrisk och den låga procenten, för det skiljer inte så mycket per år, så jag känner att det är värt det!

Råkar din hund ut för något brukar veterinärkliniken kunna göra en sk direktreglering, dvs att du betalar bara den del som är självrisk (den fasta delen samt den rörliga procenten av kostnaden) och den andra delen betalar försäkringsbolaget direkt till veterinären. Så slipper du ligga ute med en massa pengar. Men det kan vara bra att fråga din veterinär hur de brukar göra, så du är förberedd den dagen det eventuellt är aktuellt.

Bildtext...

Om din hund råkar ut för något oförutsett kommer det ändå att kosta mycket pengar och jag rekommenderar er att ha pengar undanstoppade för att kunna betala självrisken åtminstone. Man vet aldrig när olyckan kan vara framme. Jag har själv ett konto där jag sätter in ett par hundra i månaden för att ha ifall något oförutsett skulle hända mina hundar. Jag vill inte hamna i den situationen att det inte finns pengar den dagen de behövs! För man kan inte förlita sig på att få låna av någon annan den dagen heller, för man har själv ansvaret över sin hund och att kunna sörja för den oavsett vad som händer!

Lycka till i försäkringsdjungeln!

Anmäl
2015-07-29 18:40 #1 av: Cahira

Om man googlar jämför hundförsäkring så får man några träffar där man kan jämföra vad som passar en själv bäst för sin egna hund. *tips* 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.