Annons:
Etiketterartiklarbli-med-valp
Läst 84 ggr
[Tismon]
2022-11-09, 19:21

Att skaffa en hund

Denna artikeln är tyvärr borttagen men ni finner den här:

https://kivanart.wixsite.com/vargrupp/post/att-skaffa-en-hund

Denna texten är en fortsättning på en tidigare artikel som du kan hitta [här] Vad är viktigt att tänka på när man faktiskt skaffar hunden? I denna artikeln kommer vi gå igenom inköpet av en hund, vare sig du skaffar hund från uppfödare, härbärge eller via en privat omplacering. Var försiktig När du tagit det stora beslutet att skaffa hund så är det viktigt att du är försiktig i ditt hundköp för att motverka svindel och undvika stöttning av oseriös uppfödning. Du vill heller inte dra vatten över
  • Redigerat 2022-12-28, 19:33 av [Tismon]
Annons:
Honestyisdead
2022-11-10, 03:20
#1

Jag vill råda om att det första man ska göra vid besöket är att kolla hur hemmet ser ut. Är det smutsigt, luktar det? Hur ser det ut att hundarna bor?

"Fråga om det går att träffa valparnas mamma. Ser hon hälsosam ut? Har hon ett bra temperament? Är hon aggressiv?"

Behöver man fråga det ska man inte köpa valp därifrån. Seriös uppfödare med rent mjöl i påsen har valparna hos mamman och man träffar allihop vid besöket. Vänd i dörren om mamman inte är med valparna. Hur är valparna och mamman i närheten av uppfödaren? Verkar uppfödaren bry sig om hundarna på riktigt?

"Köp aldrig en ovaccinerad valp. Valpen bör ha med sig en besiktning från veterinär som inte är äldre än 7 dagar."

Valpen SKA ha med sig besiktningsprotokollet. Det ska man läsa igenom innan kontraktet eller pengar byter händer. Viktigt att kolla så inga anmärkningar finns, och finns det de så är det mycket viktigt att veta vad det innebär. Det som anmäkts på i besiktningen kommer inte kunna räknas som dolt fel och täcks därför inte av försäkringar.

"Om uppfödaren säger att valpen har stamtavla men du får stamtavlan senare på post så är det stor sannolikhet att valpen inte har stamtavla. Du bör få med dig stamtavlan samtidigt som du får valpen".

Samma här. Du SKA ha med dig stamtavlan när du hämtar valpen. Kommer ursäkter om att det är borttappat och nytt är beställt eller att det tar några dagar innan den går att ge till nya ägaren eller vilken annan ursäkt som helst, valpen har inte stamtavla.

Rasuppfödare, seriösa då, har alltid alla dokument hemma så det följer med nya ägaren hem.

Vid köpet ska man få besiktningsprotokollet, som får vara max 7 dagar.
Du ska få vaccinationsintyget, där ses också chipnummer.
Köpeavtal som både säljare och köpare skriver på, och det är viktigt att kontrollera att chipnumret stämmer.
Vid rashund ska stamtavlan också följa med.

Seriösa uppfödare har försäkrat kullen. Dolda fel 3 år.
Har uppfödaren inte det ska uppfödaren enligt lag ur egen ficka bekosta eventuellt dolt fel som visar sig. Vilket kan bli väldigt tråkig historia om uppfödare inte har pengar, bråkar och det behövs anlitas juridisk hjälp.

Och om man inte är kunnig kring hur alla dokument ser ut och vilka som ska finnas och vilka krav kring behandling av hundar det finns för just det landet så ska man låta bli annat än svenska hundar. Det är tryggare och man riskerar inte att stödja smuggeln.

För sin ich blivande hunds skull måste man lita på sin magkänsla. Är man hos uppfödaren och något gör att det inte känns bra är det bäst att Vstå, hur söt valpen än är. Att hitta en uppfödare som det klickar med ökar chansen för att tiden med valp blir problemfri och man har en uppfödare att rådfråga.

Tänk på att försäkring är dyrt och ett måste. Och olika raser kan skilja väldigt mycket i försäkringskostnad så det ät bra att kolla det så man har koll. Försäkra från dagen hunden kommer hem, se sen till att det aldrig blir hack i försäkringen, tex via missad betalning. En hund som är obruten försäkrad från innan 4 månader har bästa villkoren.
Högsta försäkringsbelopp är att rekommendera. Pengarna går åt fort när det väl händer något. Djursjukvård är extremt dyrt idag.

[Tismon]
2022-11-10, 13:33
#2

#1: Ja rätt sagt 👍

Ska nog ändra lite i artikeln för att understryka de poängen du tog upp. Tack!

Honestyisdead
2022-11-10, 13:34
#3

#2: kul att du uppskattade det :)

[Tismon]
2022-11-10, 14:04
#4

#3: Uppskattar alltid feedback på hur man kan förbättras och hur man kan förbättra texter 😁

Honestyisdead
2022-11-10, 14:05
#5

#4: samma här när jag väl skriver något :)

Upp till toppen
Annons: