Annons:
Etiketterbli-med-valpartiklar
Läst 666 ggr
Anna-Helga
2015-07-29 09:58

5 kloka råd till valpköpare

Funderar du på att skaffa hund? En valp är en ny vän och familjemedlem som förhoppningsvis kommer att finnas vid din sida i många år. De här fem tipsen till valpköpare och fler goda råd finns samlade i broschyren "Att köpa hund".

1. Välj hundras med omsorg

Är det en ren sällskapshund eller en uthållig jakthund som passar bäst för dig och ditt liv? Lägg minst lika mycket vikt vid valet av hundras som av ny bil, bostad, mobiltelefon eller något annat. Läs på om olika hundraser och deras typiska drag. En valp kostar omkring 12 000 kronor och uppåt. Men låt inte priset vara den avgörande faktorn; en billig valp kan bli en dyr affär i slutänden. Ta reda på så mycket som möjligt om den hundras du är intresserad av. Du kan använda sökrutan här på webbplatsen för att hitta mer information om din favoritras. Vad du gör – ha inte för bråttom när du väljer hundras!

2. Leta efter din valp på Köpahund.se

Här på webbplatsen Köpahund.se, under rubriken Hundraser & valpkullar hittar du närmare 300 raser och mängder av valpannonser! Alla valpar har ett registreringsbevis med stamtavla. Webbplatsen drivs av Svenska Kennelklubben – hundägarnas riksorganisation. Uppfödarna som säljer sina valpar på Köpahund.se måste följa Svenska Kennelklubbens regler för tikarnas, valparnas och rasens bästa.

3. Välj uppfödare med omsorg

Välj den uppfödare som känns rätt för dig. Medellivslängden för en hund är cirka 10–12 år (mycket storvuxna raser har kortare medellivslängd). Uppfödaren kan ge dig många bra tips och råd – om foder, skötsel, aktivering, hälsa, ”hundtillbehör” och mycket annat.

4. Inga parkeringsplatser!

Se till att du får träffa uppfödaren i hans eller hennes eget hem, oavsett om du hittar din valp på Köpahund.se eller någon annan stans. Många insmugglade hundar säljs via mellanhänder och levereras på till exempel en parkeringsplats. Åk aldrig till en sådan plats bara för att titta, det är svårt att motstå små söta valpar. Det kan också vara värdefullt att möta tiken, då får du en bild av hur din hund kan se ut och bete sig som vuxen.

5. Tid för valpen!

Innan du köper en hund, försäkra dig om att du har tid och möjlighet att ta hem en liten valp. Nu har du möjlighet att bygga en stark, bra relation från grunden, och lära din hund sådant den behöver kunna för en vardag tillsammans med dig. En valp får lämna sin uppfödare tidigast vid åtta veckors ålder, men då är den fortfarande liten och hjälplös. Spara all din semester eller ordna på annat sätt så att du inte behöver lämna din valp ensam den första tiden.

Fler goda råd …

Du hittar fler goda råd i broschyren "Att köpa hund – goda råd inför ditt hundköp". Klicka på bilden för att ta en titt – eller beställ en tryckt version gratis genom att skicka ett mejl till blanketter@skk.se.

Källa: SKK

  • Redigerat 2022-09-28 04:57 av [Tismon]
Annons:
Upp till toppen
Annons: